Co-ouderschap

Wat is co-ouderschap en hoe kunnen jullie dit regelen?

Bij co-ouderschap spreken jullie af dat jullie als ouders de zorg- en opvoeding van de kinderen gelijk verdelen. Co-ouderschap is niet een term die in de wet voorkomt.

Voor co-ouderschap is het belangrijk dat jullie als ouders bij elkaar in de buurt wonen. De kinderen zullen immers geregeld tussen jullie heen- en weer reizen. Verder is het van belang dat jullie samen achter het co-ouderschap staan en dat jullie nog goed met elkaar kunnen overleggen.

Denk goed na over de haalbaarheid van co-ouderschap, past het co-ouderschap in jullie agenda? Hoe is het voor de kinderen als jullie co-ouderschap afspreken? Elk kind is anders, probeer in gesprek te blijven en kijk hoe het gaat. Geef kinderen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen na jullie scheiding. Bouw in het ouderschapsplan de mogelijkheid in om de omgangsregeling te bespreken en/of te wijzigen, mocht hiertoe aanleiding zijn.

Ook in het geval dat jullie co-ouderschap overeenkomen kan er sprake van kinderalimentatie zijn. Dit zal afhangen van de hoogte van jullie inkomen.
Bij co-ouderschap wordt er regelmatig gebruikt gemaakt van een kinderrekening. Jullie storten dan beiden maandelijks een bedrag op de kinderrekening, waarvan de afgesproken kosten voor de kinderen worden betaald. Jullie kunnen zelf in onderling overleg een bedrag hiervoor afspreken, maar het is ook mogelijk om de bijdrage op basis van een alimentatieberekening vast te stellen.

Als jullie hierbij advies nog hebben, neem dan gerust contact met me op.

Blog
  • Blog
  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Co-ouderschap
  • Klantervaringen
  • Nieuws
  • Schenking
  • Woning en Hypotheek

Vakkundige en fijne mediator

Wij kwamen bij Hester terecht na advies van een vriendin. Haar rustige uitstraling en sterke inhoudelijke kennis heeft ons duidelijk geholpen om tot een oplossing te komen waar we allebei tevreden mee waren en de consequenties van begrepen. We waren positief verrast hoe snel het proces was afgerond nadat we er samen uit waren gekomen.…

Schenkbelasting en de waardering van de eigen woning bij scheiding

Op 15 juni 2022 heeft de Staatssecretaris van Financiën een beleidsbesluit gepubliceerd over schenkbelasting en de waardering van de woning bij echtscheiding. Bij een echtscheiding kan het soms wenselijk om de woning tegen een lagere waarde dan de waarde in het economische verkeer (hierna “WEV”) toe te delen aan een van de ex-partners. Dit kan…

Eigendom woning na echtscheiding – scheidingsregeling

Het Hof Den Bosch stelde op 4 februari 2021 dat (mede) eigendom niet noodzakelijk is voor toepassing van de scheidingsregeling. Deze uitspraak heeft onzekerheid veroorzaakt in de scheidingspraktijk. De Hoge Raad heeft op 27 mei 2022 deze onzekerheid weggenomen. Ze heeft bevestigd dat (mede)eigendom van een woning een vereiste is voor toepassing van de scheidingsregeling.…

De eigen woning en echtscheiding – een doolhof

Het Gerechtshof Den Bosch heeft op 4 februari 2021 een opvallende uitspraak gedaan. Casus: In de voorliggende casus was de woning volledig eigendom van de vrouw. De man en de vrouw zijn samen hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Het huwelijk tussen de man en vrouw eindigt in 2013 door echtscheiding. Het fiscaal partnerschap tussen de…